Papir, nezamjenjivi dio društva koji svoj današnji oblik zahvaljuje njegovom pojavom u Kini oko 100.godine, odakle se postepeno širio po cijelom svijetu.

Osnovna sirovina za dobivanje papira je drvo. Koriste se stabla četinara i liščara, zbog vlaknaste građe. Da bi se drvo moglo iskoristiti za proizvodnju i preradu potrebno je da rastu dug period godina, neki čak do 70-80 godina.

ZAŠTO JE BITNA RECIKLAŽA STAROG PAPIRA?

Preradom starog papira čuvaju se prelijepa stabla, za čiji rast treba mnogo vremena. Šume imaju veliki značaj za ljude i  živi svijet, tj. kompletan ekološki sistem, jer proizvode kiseonik i daju svoj doprinos očuvanju prirode.

Preradom starog papira se štedi do 50% potrebne energije. Pored direktne uštede i očuvanja drveća, značajno se smanjuje zagađenje, koje nastaje u procesu proizvodnje energije potrebne za proizvodnju papira. Preradom papira smanjuje se emisija štetnih gasova, čime se smanjuje zagađenje vazduha. Odvojenim sakupljanjem i reciklažom jedne tone starog papira, očuva se oko dvadeset stabala.

MOŽE SE RECIKLIRATI: kartonske ambalaže, časopisi, prospekati, kartonskih fascikli, novine, kancelarijske sveske, papirne vreće, knjige i slični proizvodi od papira

NE MOŽE SE RECIKLIRATI: tetrapak ambalaža, fotografije, plasitka, stiropor, ljepliva traka, gumirane etikete, pelene, nauljeni i onečišćeni papir